В първия ден са тествани 37 832 ученици. От тях има пет положителни проби: две в София и по една във Варна, Добрич и Пазарджик. Това заяви на брифинг служебният образователен министър Николай Денков.

Доброволците са били 3549, от които 3271 са родители. 2538 паралелки днес са учили присъствено.

Тествани са 2717 учители, от които положителните проби са шест: три във Варна, по една в Габрово, Добрич и София. Според Денков тези положителни проби са предпазили от заразяване останалите деца и колеги.

Тествани са и 1507 служители от непедагогически персонал, от които има три положителни: две във Варна и една в София. Доставени са допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

„Цялата идея е, че няма задължителен ден да се стартира на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – налични тестове; родители, които са готови да им тестват децата; учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то”, обясни Денков.

По думите му забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Здравното министерство е направило голяма поръчка за 1 460 000 тестове, съобщи още Денков.

"Ако тези тестове бъдат осигурени в следващите дни, ние ще имаме тестове за месец", допълни той.

Денков разясни, че оттук нататък родителите могат да подадат по всяко време декларация за съгласие за тестване. Единственото условие е това да е два дни преди връщането на ученика в клас.