Петчасов маратон в първото по рода си дигитално студио „Да живее Кралят“. Негов водещ бе Зейнеб Маджурова.

Светът стана съпричастен с едно историческо събитие, невиждано от над 70 години – коронация на британски монарх. Чарлз III беше коронован заедно със съпругата си Камила в Уестминстърското абатство. Той наследи трона от майка си Елизабет II, която почина през септември 2022 г. 

Церемонията, която почти не се е променила през вековете, продължи около два часа. Тя беше извършена в присъствието на 2300 високопоставени гости. Сред тях държавни глави, монарси от цял свят, политици и още много известни личности. Те са получили ръчно рисувани покани за коронацията, които имат дълга история.

В момента, в който Кентърбърийският архиепископ постави короната на главата на краля в цялата страна проехтяха топовни салюти.

Кой е Чарлз III?

Чарлз III е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец. Той е най-голямото дете на кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург. Пълното му име е Чарлз Филип Артър Джордж и носи няколко разнообразни титли. Той е княз на Уелс и граф на Честър, херцог на Корнуол, херцог на Ротсей, граф на Карик и Барон Ренфрю, Лорд на Островите и Принц и Голям домакин на Шотландия.

Коя е Камила?

От любовница до Кралица - Камила Роузмери Шанд е родена на 17 юли 1947 година в Лондон. Сега е позната като кралица Камила, като предишните ѝ титли са херцогиня на Корнуол и кралица-консорт.

Ще успеели ли Чарлз III да се докосне до любовта и симпатиите на хората, които печелеше Елизабет II?

Ще успеели ли Чарлз III да се докосне до любовта и симпатиите на хората, които печелеше Елизабет II? Коментар в дигиталното студио.

Любопитни факти за краля на Великобритания

Чарлз III не е роден в болница. Той е първият получил образование извън двореца. Обича да рисува. Какво още вижте във видеото.

Любовта между Камила и Чарлз

Когато Камила и Чарлз се запознават между тях не прехвърчат искри, случва се едва година по-късно, когато са на бал и танцуват. Една изключителна история, разказана от главния редактор на Ladyzone Росица Николова. За това как успява Камила да спечели сърцето на Чарлз – гледайте във видеото.

Ива Екимова за срещата си с Чарлз III 

Ива Екимова е една от малкото българи, имали възможност да се срещнат с Чарлз в Уелс. Тя е била част от българска делегация, която е представила уникалните кралски килими, които се тъкат в Костандово.

Целият онлайн репортаж за коронацията на крал Чарлз III - гледайте ТУК.