490 машини са обработвали пътищата през нощта, за да се осигури безопасно пътуване по републиканските пътища, информират от АПИ.

Обработката на настилките продължава, тъй като заради ниските температури, особено по усойните места и съоръженията, има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

Снимка: БГНЕС

Единственото въведено ограничение заради зимните условия продължава да бъде забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 т през най-високия старопланински проход - „Троянски“. По автомагистралите и всички останали републикански пътища се пътува без ограничения.

От АПИ отправят апел към шофьорите:

  • да тръгват на път с гуми, подходящи за зимни условия;
  • да карат със скорост, съобразена с пътните условия;
  • да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомнят от Пътната агенция.

Снимка: БГНЕС

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и др. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!