45 616 зрелостници се явиха на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Дванадесетокласниците решаваха тест от 40 въпроса със затворени и отворени отговори, а на 41-ви въпрос имаха задача да прочетат откъси от разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин и да напишат интерпретативно съчинение или есе в обем до четири страници на тема „Човекът и неговите съмнения“.

Анулирани са шест изпитни работи. Резултатите от матурата ще бъдат ясни до 15 юни. Учениците, които не са успели да се явят днес, ще могат да положат изпит на следващата сесия през август.

Първите зрелостници влязоха в училищата с маски още преди 8 ч. На входа измерваха температурата на всеки двайнасетокласник.

За да избегнат струпване, в столичното 119-о училище децата влизаха през два входа. В стая се допускаха до 10 деца, настанени поне на метър и половина разстояние.

Дезинфектанти бяха подсигурени и в изпитните зали за зрелостниците, а всеки ученик имаше конкретно място, на което да седи. Така рискът от заразяване е сведен до минимум, коментира просветният министър.

18 зрелостници пропуснаха изпита, защото са под карантина.

Във вторник от 8 ч. ще се проведат изпитите по желание - по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по чужди езици (без английски, който ще се проведе на 4 юни). От 14 ч. ще са изпитите по желание по математика и география и икономика.