Ръст на загиналите мотоциклетисти отчита Пътната полиция в Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите.

Снимка: btvnovinite.bg

Според официалните данни на МВР, до края на август тази година са станали 408 тежки произшествия с мотоциклетисти. 35 са загинали, близо 350 са ранени.

За сравнение, през миналата 2018 г. тежките катастрофи са със 17 по-малко. Петима души по-малко са и загиналите.

Снимка: btvnovinite.bg

Според полицията, най-често катастрофите с мотористи стават заради несъобразена скорост или неправилна маневра.

Снимка: btvnovinite.bg

Севдалина Сладкарова е от хората, на които решението да стане моторист отнема години размисъл. Тя е успешен ИТ специалист, чиято мечта е да обикаля света на две гуми.

„Защото загубих много близки приятели в инциденти, винаги имах едно на ум. Дали трябва да го правя. И се престраших, надделя желанието за свобода”, споделя Севдалина. 

Снимка: btvnovinite.bg

На мотора е вече 4 години. Засега е прекосила Европа. Няма инциденти на пътя и защото спазва златни правила.

„Винаги да караш със защитна екипировка. Това, че имаш книжка не значи, че можеш да караш. Много хора карат голи: „Топло ми е” - ми да, лято е. Нашата защита си е наша отговорност” обяснява тя.

Личната отговорност и самосъзнание, а не липсата на контрол, сочат и пътните полицаи като една от причините за ръста на загинали на пътя мотористи.

„Статистиката, за съжаление, сочи, че по отношение именно на нарушителите мотоциклетисти, при тях проблемът се явява основно в нарушаването на скоростта”, казва гл. инсп. Мария Ботева от „Пътна полиция" към ГДНП.

„Всеки си има глава на раменете, никой не може да научи другия. Ние учим уроците по трудния начин”, смята Севдалина.

Мотористи в цялата страна днес запалиха свещ в памет на жертвите на пътя и призоваха за толерантност и шофьорите, и колегите си на две гуми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!