Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса. Документът вече е одобрен от Надзорния съвет на институцията. Окончателните му параметри ще бъдат определени от депутатите.

Надзорният съвет на Здравната каса предлага догодина да разполагаме с допълнителни над 407 милиона лв. По-голямата част от увеличението ще се разпредели между болници и лекарства, но се предвижда ръст и при лекарите специалисти, както и джипитата.

Според общопрактикуващите лекари предвиденото увеличение от 200 хиляди лева е символично. Те настояват за увеличение от 25 милиона.

Предлагат парите да отидат за детско здравеопазване, ваксинопрофилактика и профилактични прегледи. Настояват Касата да плаща повече за всеки пациент и да увеличи цената на профилактичните прегледи и тези на хронично болните.

„200 хиляди лева е цената на един луксозен апартамент в София. По-добре хич да не ги бяха давали, защото те сега ще продължат да говорят, че все пак е увеличен с 200 хиляди, това е дебелоочието”, коментира д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Здравни експерти приветстват общото увеличение на бюджета, но с едно наум.

Те са 400 милиона повече от планираните за 2017 г., но са 300 милиона повече от реално разходваните. Освен това Здравната каса има отложени плащания от 2017 г. и дори по-стари”, обясни д-р Стойчо Кацаров, от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Дебатите около разпределението на парите за здраве предстоят.

От следващата година Здравната каса трябваше да започне да плаща за зъбни протези. От Българския зъболекарски съюз обаче предупредиха, че с предвидения бюджет това е невъзможно да се случи.