4000 изоставени автомобила трябва да бъдат премахнати от улиците на столицата. Това каза началникът на сектор „Контрол по паркирането“ в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова, цитирана от БГНЕС.

Тя допълни, че е възможно, когато се вдигнат тези коли, да се освободят и съответния брой паркоместа в София.

Снимка: БГНЕС

Досега са установени близо 16 000 автомобила, откакто през 2008 г. стартира процедурата по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства. От тогава доброволно са преместени около 10 000, а принудително 2000 от фирмата, с която Столичната община има подписан договор.

Едно превозно средство се счита за излязло от употреба, когато три поредни години не е минавало на технически преглед или когато то е с прекратена регистрация поради тотална щета или е било откраднато.

Когато специално създадената комисия към определен район установи, че един автомобил е излязъл от употреба те поставят стикер-предписание на видно място. От поставянето му започва да тече тримесечен срок за доброволното преместване на автомобила. Ако това не се случи, кметът на съответния район издава заповед и този автомобил бива принудително преместен от фирмата, с която Столичната общината има сключен договор , обясни Асенова.

Тя обяви, че от доста време има желание този срок да бъде намален на 1 месец, но това може да се случи само с промяна в Закона за движение по пътищата.

Освен това ще се работи и по отношение на срока за годишния технически преглед и той да бъде намален от 3 на 1 година.

След като автомобилът бъде вдигнат от улицата, се закарва на площадка за разкомплектоване, където се съхранява поне 14 дни, като по този начин се дава и последен шанс на собственика, ако иска, да си го върне отново.