Едва 12 на сто е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на мандата си. Това сочи национално представително социологическо проучване на АФИС, проведено в периода 21-25 юли т. г.

Кабинетът се крепи най-вече на баналността: Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна. Дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало”, посочват социолозите.

Евентуални нови избори няма да доведат до никакви съществени размествания, отчитат социолозите. Въпреки че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници.

Ако сега се проведат парламентарни избори, 25,7% от хората биха гласували за ГЕРБ, 23,1% – за БСП, а 5,7 на сто – за Обединените патриоти.

ДПС би получило подкрепата на 4,9%, „Воля” на Веселин Марешки – на 3,2 на сто, а Реформаторският блок – на 2,1 на сто. 

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта, посочват от АФИС. Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е предвижила по-напред в общата класация.

След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх. Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии, отбелязват социолозите.

Президентската инсттитуция е лидер в доверието на гражданите. „Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията и пр., позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента”, се изтъква в изследването.

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения. Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще.

Във всяко българско домакинство има най-малко един човек, който е емигрирал от страната или в близко време възнамерява да го стори. През миналата година това състояние е било валидно за всяко второ домакинство.

Във всяко второ българско домакинство има най-малко един работещ, който или е губил работното си място, или се опасява, че в близко време може да го загуби. През миналата година този дял се е отнасял за всяко трето домакинство. 

Данните са от национално представително социологическо проучване на Агенция АФИС, проведено в периода 21-25 Юли 2017 г. Интервюирани са „лице в лице“ в техните домове 1050 пълнолетни български граждани в населените места в цялата страна. Проучването е направено в рамките на изследователската програма на агенцията и е финансирано със собствени средства.