Над 40 тона опасни зеленчуци са били унищожени в рамките на няколко дни. В масовия случай става въпрос за използването на пестициди и други забранени вещества, съобщиха за bTV от Агенцията по храните. Най-рискови са продуктите от трети страни.
В разгара на празниците салатите определено се продават добре. Това, което може да кажем, е, че контролните органи следят за наличието на врдени вещества и най вече за пестициди. Само за няколко дни от Агенцията по храните са конфискували тонове опасни зеленчуци. В топ 3 на най-рисковите зеленчуци са: чушките, салатите, както и краставиците, но определено внос от Турция.
Химикалите в българските стоки обаче също не са илюзия, макар че в момента ни е доста трудно да определим кое е българско и кое вносно.
Десет процента от стоката, която се продава в търговската мрежа, минава лабораторни тестове. Лидия и Никола залагат на домашното производство, но не всичко може да се вземе от градината.
Най-рискови са вносните зеленчуци от Турция, казват експертите. Но и българските производители злоупотребяват с пестициди. В домашни условия домакини като Лидия използват различни трикове, за да се справят с химикалите. При наличие на пестициди концентрацията на вредните химикали е най-голяма в кората на продукта.
Контролът по граничните пунктове се засилва, тъй като оттам минава вносната продукция и лабораторно се тества на място.