40 милиона лева за 330 км нови мантинели. Толкова са инвестирали от Агенция "Пътна инфраструктура" до юли тази година по цялата републиканска пътна мрежа.

Има ли видима промяна в един от участъците, за който често сме ви разказвали - пътят София-Самоков?

По пътя София-Самоков през нощта шофьорите се движат като къртици - на места няма нито светлоотразители, нито пътна маркировка.

Асфалтът не е подменян в последните 30 години, ремонтите се правят на парче.

За този път сме ви разказвали на няколко пъти, последно през март.

"Не е в състоянието, в което трябва да бъде поради трафика, който се движи по него", заяви тогава Румен Сачански, директор на Областно пътно управление – София.

На места край пътя мантинелите продължават да бъдат стари и ръждясали, също така не се виждат от буйна растителност. 

На въпросите ни от АПИ отговориха – на второкласния път са подменени 2,5 км мантинели, окосени са над 10 хил. кв. м тревни площи и са изсечени 260 опасни дървета.

Друг участък - Северната скоростна тангента. Преди 15 дни там е имало тежка катастрофа. Следите стоят - и не само.

„Ако някой се движи в посоката, в която сме ние, изпусне управлението на автомобила и влезе в мантинелата, тя буквално  може да го убие. Още днес да дойде някой тук и да обезопаси този участък, той не е безопасен, каза Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

На този фон от АПИ казват, че само през тази година са дадени 40 милиона само за ограничителни системи и мантинели.

"Ние правим всевъзможни усилия, за да държиме пътищата в добро състояние, за да бъдат те безопасни и годни за пътуване“, обясни инж. Иван Досев.

От Пътната агенция обясниха за bTV, че с евросредства подменят 32 км асфалт от Самоков до Дупница и затова не планират основен ремонт от София до Самоков.