40 000 души вече са се подписали в петиция за спасяването на малките лъвчета Терез и Масуд.

Община Пазарджик реши вчера, че ги иска и твърди, че има условия да ги отглежда. Премиерът Бойко Борисов обаче отново пое ангажимент за изпращането на двете лъвчета в център в Холандия

От 5 месеца Терез и Масуд са в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград. Преди 3 месеца кметът на града Валентин Василев сключи споразумение с международната организация „Четири лапи”, която да помогне за намирането на нов дом на общо пет лъва, защото в Разград нямат условия за тях.

Снимка: Ладислав Цветков

Малко по-късно обаче кметът на Пазарджик поиска малките да отидат в градския зоопарк.

Пред Министерския съвет днес отново имаше протест срещу решението на общинските съветници от Разград да изпратят спасените лъвчета в зоопарка в Пазарджик.

При протестиращите слезе екоминистърът Нено Димов, който изрази надежда, че общинският съвет в Пазарджик ще вземе друго решение. 

Снимка: Ладислав Цветков

"Не мога да предприема действия по закон. (...) Аз трябва да разделя чисто емоционалното си желание тези лъвчета да имат най-доброто, от това, което като възможности ми дава законът. Ако не бъдат спазени изискванията на закона, действието е едно, но ако бъдат – аз няма да имам възможност да предприема други действия“, допълни Димов.

След изявлението на екоминистъра множеството, дошло под прозорците на Министерския съвет, започна да скандира към Димов: “Оставка“. Според представител на организацията "Четири лапи", обещаваното от министъра е крайно недостатъчно.

Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че обществото харчи излишна енергия в казуси като този с лъвчетата.

Той разкритикува позицията на община Пазарджик с думите: „Може ли да имат шанс тези две лъвчета да си отидат в Африка и ние да кажем „не, ние ще ги държим в клетката, защото децата ще им се радват”. Като човек, който се занимава с животни, им казвам – генетично увреждане имат, размножават се братя и сестри. Инат страшен”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!