Бюджетната комисия прие минималната пенсия да се увеличи от 300 на 370 лв. от октомври.

Според предложението на служебното правителство пенсията трябваше да стане 340 лв. и отделно от това да се дават добавка, така че най-ниските пенсии да не са под прага на бедност от 369 лв.

Снимка: bTV

ГЕРБ напуснаха залата и отказаха да участват, тъй като късно получили документи. Те се обявиха против служебно правителство да взима решения, които са за политики на редовно правителство.

„Нашата парламентарна група няма да участва в гласуването на тези два законопроекта. Подкрепяме нашето предложение, защото то е свързано само с определен период от време – до края на годината или до удължаването на извънредната епидемиологична обстановка“, заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Според предложението на Министерски съвет се предвиждат допълнителна средства за различни сектори:

  • 535 млн. лв. за социални разходи;
  • 335 млн. лв. за здравеопазване;
  • 430 млн. лв. за подкрепа за бизнеса;
  • 113 млн. лв. за организация на изборите.
Снимка: bTV

Бюджетната комисия прие и предложението на ИТН максималната пенсия да се увеличи от 1440 лв. на 1500 лв., а социалната пенсия за старост от 149 лв. до 170 лв.

Така няма да има пенсионери под прага на бедност, който в момента е 369 лв. Догодина обаче, когато прагът се вдигне до 413 лв. хората, които ще взимат по-малко от това, ще могат да кандидатстват за социални помощи.

Предстои във вторник текстовете да бъдат одобрени в пленарна зала.