По време на специализираната полицейска операция за противодействие на стоковата контрабанда, проведена вчера на ГКПП „Капитан Андреево“, са проверени 37 автобуса, 6 тежкотоварни автомобила с ремаркета и полуремаркета, 40 леки коли, както и преминаващи пеша пътници, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От 13 автобуса са иззети общо 3870 артикула, обозначени с лого и надпис на защитени търговски марки, без разрешение на правопритежателя. Стоките – текстилни изделия, парфюми, обувки и чанти, са иззети с разписки.

В хода проверките, в багажа на пътниците са намерени и 16 800 къса безакцизни цигари и 8 кг тютюн за наргиле, допълват от МВР.

Голямо количество недекларирани безакцизни цигари са намерени при проверка на влекач с турска регистрация. Иззети са недекларирани 929 200 къса цигари, 29 200 къса пурети и 18 000 къса пури без бандерол.

Конфискувани са 750 кг месо, 140 кг хранителни продукти и 70 кг млечни продукти, всички забранени за внос.

Съставени са 7 акта от митническите служители, 12 разписки за задържани стоки по Закона за марките и географските означения и 32 разписки за иззети други стоки. Служителите на РД “Автомобилна администрация“ са съставили 2 акта, съобщават от МВР.

По-рано през деня стана ясно, че Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверките на пътнически автобуси на турско-българската граница.

В петъчния ден на пункта се образува опашка от чакащи автобуси. По думите на превозвачи, проверката на един автобус траела около 4 ч.