Държавата дължи 34 милиона лева с ДДС за извършени строителни дейности при строежа на автомагистрала (АМ) "Хемус" за участъци 2 и 3, стана ясно по време на посещението на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов на строежа на участъка от АМ „Хемус“ в Ловешко.

„В момента работим с леко намалени темпове и причината е забавянето при плащанията, защото мобилизацията и демобилизация е един, освен скъп, но и рисков процес. Ако държим пътните майстори без работа, имаме опасност да ги загубим“, каза ръководителят за строежа на участъка Борис Шалев от „Автомагистрали“ ЕАД. Той каза още, че има риск да се спре работата или да се намали на някои места заради това, че държавата не си плаща извършената работа при инхаус договорите.

Вицепремиерът коментира, че очаква скорошно решение на този проблем, като външни юристи обследват различните варианти. Караджов отново подчерта, че инхаусът заобикаля конкурсното начало и частни фирми строят, а отговорността остава за държавата.

Кое - кога

Шалев заяви пред министъра, че до края на годината е възможно да бъде пуснат в експлоатация първият участък - от пътен възел "Боаза" до п. в. Дерманци, както и завършен п. в. Плевен - Ловеч, а до средата на следващата - целият участък от п. в. Каленик до п. в. Плевен.

Вторият участък - от п. в. Дерманци до п. в. Каленик, който е най-тежък, ще бъде изграден до края на 2024 г. Лотове 4, 5 и 6 е възможно да бъдат завършени след 2025 г.

За лотове 7, 8 и 9 няма готови проекти и не са започнали отчуждителни процедури.

Нови протести

Работниците на „Автомагистрали – Черно море“ в Шумен продължават с протестните си действия на 13 април. От 11:00 до 14:00 часа те ще блокират движението по Айтоския и Ришкия проход, както и кръговото кръстовище на пътя Русе - Варна, при километър 1+493 в крайдунавския град.

Недоволството на работниците е заради неразплатени от държавата 27,6 млн. лв. за извършен през миналата година от фирмата ремонт на участък от автомагистрала "Тракия".

„Беше направен опит за решаване на проблема от Народното събрание на 7 и 8 април, но беше бламиран от участниците в управляващата коалиция. Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към нашия работодател, осигуряващ ни трайна заетост и добро заплащане. Декларираме изрично, че нашите синдикални действия нямат политически характер, а се борим единствено за запазване на трайните си работни места и достойно заплащане“, се посочва в съобщението на „Автомагистрали – Черно море“.

На 14 март от фирмата обявиха, че предвиждат съкращение на 70 процента от персонала си, ако не бъдат разплатени дължимите от държавата средства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!