Пореден ден със стремителен ръст на новозаразените с коронавирус у нас. Регистрираните носители на болестта за денонощие вече са 330. Удвояват се и положителните PCR-тестове. Ако вчера коронавирус се откриваше в 5 процента от пробите, днес вече процентът е 9. 

Новите 330 случая са при направени близо 3700 PCR-теста. Така общият брой на заразените до този момент надхвърля 6600.

В болница са 525 души, от които 26 в интензивни отделения.

На фона на трите смъртни случая обаче, има е 63-ма новоизлекувани за последното денонощие, а един от най-малките пациенти в момента е бебе на 4 месеца в Смолян.

Четиримесечното бебе от Борино постъпва в Смолянската болница с конюнктивит и температура.

PCR-тестът на бебето се оказва положителен и то е преместено в Инфекциозното отделение.

"След 24 часа детето нямаше температура, в отлично здравословно състояние е. Децата са асимптомни, като много рядко проявяват изключително тежки симптоми“, заяви д-р Емил Шалдъров, началник на Детско отделение МБАЛ-Смолян.

А броят на заразените футболисти в Локо-Пловдив се увеличава - вече са 9. Заразените фенове са 6 и общото между всички тях е, че са били заедно и на мача за Купата на България, а после и на парада с трофея в Пловдив.

"Нарастването на броя на фенове на Локомотив Пд, както и на футболисти – показва, че контаминацията  е станала или по време на срещата, или след това по време на празненствата. Но е факт, че в община Пловдив, независимо, че тук имаше мероприятие част от връчването на Kупата – няма нито един заразен общински служител“, каза д-р Калин Калинов.

А в страната започнаха масови проверки в моловете и търговските обекти - дали се спазват мерките.

Служителите на два магазина и на един фризьорски салон отнесоха актове в София заради неносенето на маски. 

„За миналия месец са направени 1200 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра и са създадени около 40 акта за административни нарушения“, заяви Марияна Попова, главен инспектор в РЗИ.

В проверените заведения нарушения не бяха констатирани. От РЗИ припомнят, че глобата за неносене на маска е между 300 и 1000 лева.

А новите мерки, които влязоха в сила от днес, провокираха и протест. Заради забраната за тържества с над 30 души на открито и закрито, в Хасково на мълчалив протест се събраха организатори на сватбени тържества и младоженци.

Вместо към олтара Мустафа поведе Назмие на протест под прозорците на властта. За трети път двамата отлагат сватба, заради забраната за тържества над 30 души, което разстрои булката.

„Един път се отлагахме, втори път, вече трети път. Три пъти раздаваме покани, три пъти звъним на всеки да откажем, не знаем къде се намираме в момента“, каза младоженецът Мустафа Мустафа.

В сватбения салон, който трябваше да посрещне младоженците, също всичко е готово. Фризерите са заредени с храна, подаръците са приготвени, и пътеката към олтара е застлана с цветя.

„И самите заповеди, които се издават от днес за утре, са много жестоки за бизнеса и самите младоженци“, коментира Метин Рашид, собственик на сватбен салон.

Забраната за балове, кръщенета и сватби отново оставя без работа всеки, свързан с организацията на тържества.

„Един ден ни казват ще работим, няма да затваряме, на другия ден - затваряме. Нещата са объркани, няма правилна политика“, каза дисководещият Петър Каракостов.

„След като може в София да се съберат 5000 души, възрастни хора да крещят, а ние не можем 200 човека да съберем. Днеска пак щяло да има протест. Ако днеска има протест, ние утре ще работим. И другия ден ще работим“, заяви Атанас Дюлгеров, собственик на сватбен салон.

Последната инструкцията на държавния епидемиолог е, че по изключение сватби тази събота и неделя може да има, но решението е на Областния кризисен щаб.

„Сега искаме от хората да ни внесат все пак малко информация и да ни декларират какъв е капацитетът на заведението - колко хора ще са поканени на сватбата и да ни декларират, че всички противоепидемични мерки ще се спазват“, съобщи д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

В Хасково, щабът решава за всяка сватба поотделно.

Въпреки възможността по изключение да бъдат проведени вече уговорените тържества за идните събота и неделя, от Областния кризисен щаб в Кърджали днес категорично се обявиха против провеждането на сватби, кръщенета и семейни тържества. Така, всички подобни тържества планирани за утре и в неделя, отпадат.