Общо 330 снегопочистващи машини с екостандарт ЕВРО 6 са в готовност за зимното почистване в София, съобщиха от Столичната община. 

При прогноза за снеговалеж снегорините се разполагат на 68 точки в града в готовност да започнат работа.

Кварталните улици се оказват най-проблемни за снегорините. Като тези в Бояна – повечето от тях стръмни и тесни – почти невъзможно е там да стигне снегорин. 

Днес приключват проверките на почистващите фирми за наличната техника и нужните количества реагенти.

Едва 10% от бюджета за зимно почистване на София е наличен. Въпреки това, от общината гарантират, че няма опасност столицата да остане затрупана от сняг. Внасят и предложение за бюджет за тази дейност за следващата година.  

В план-сметката за 2021 г. за зимното почистване на столицата бяха заложени общо 26,3 млн.лв., за догодина прогнозните средства, които ще бъдат отделени за зимно почистване, са 28,3 млн.лв.

Над 205 000 лв. са наложените санкции на фирмите за зимно почистване през изминалия сезон, най-голямата санкция от тях е 164 000 лв. за непочистени спирки.

Столицата е разделена на седем зони, които се почистват от общо пет фирми, информират от общината. 22 000 тона пък са смесите, необходими за почистването на улиците тази зима.