Днес се навършват 32 години от началото на демократичните промени у нас. На 10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт. Мнозина българи смятат, че тоталитаризмът у нас рухва на следващия ден след падането на Берлинската стена.

Но историците посочват, че 10 ноември у нас има своята предистория. Москва вече е дала знак на Тодор Живков, че е нежелан.

Снимка: bTV„В края на 1988 г. той подава една театрална оставка в Политбюро. Единодушно я отхвърлят. Не просто я отхвърлят, но го и молят в този тежък за партията и страната момент – да остане“, разказва председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев.

Оставката е отхвърлена, но документът е запазен от Георги Атанасов. И депозиран на 10 ноември 1989 г., макар че е датиран година по-рано.

Снимка: bTV„Добре известните кадри, с увисналата физиономия на Живков, е от Пленума, когато от негово име е прочетена оставката му“, допълва Груев.

В Дом 1 на резиденция Бояна, където вече е Националният исторически музей, залата, в която Живков е отстранен – е почти непокътната. „Тази зала е седяла затворена до 2018 г.. Преди 3 години, когато решихме да я отворим, тъй като е свързана с нашата история“, обясни Михаил Ваклинов от НИМ.

Снимка: bTVСлед свалянето на Живков за председател на Държавния съвет е избран Петър Младенов. В последствие той е заменен с гласуване от Народното събрание от Желю Желев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!