Първо заседание по първото дело срещу хазартния бос Васил Божков и още деветима души. Според прокуратурата, те са нарушили закона за хазарта и така са ощетили държавния бюджет с около 560 милиона лева.

В 300 страници обвинителен акт държавното обвинение твърди, че Васил Божков е подбудител на организирана престъпна група, а останалите - участници, като част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта.

Основният въпрос е как е трябвало да се облага лотарията – с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с по-изгодната формула за хазарта - 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

Божков е плащал такса върху комисионните, което ощетява държавната хазна, твърди обвинението.

Снимка: Ладислав Цветков

Съдът възприе и тезата, че обвиненията на всеки един от подсъдимите са достатъчно ясно описани както по време и място, така и по механизъм.

Съдът обаче не допусна финансовото министерство като частен обвинител. Но следващият път като такива в съда ще влязат Боян и Цветомир Найденови, които са пострадали, според прокуратурата, от дейността на Божков.

„Имаме конкретно обвинение в частта, в която касае моите доверители. Оттук нататък аз ви предлагам да оставим да се развива процесът“, коментира адвокатът на Найденови Владимир Иванов.

Васил Божков каза, че не се притеснява да се срещне с Найденови в съда и не е извършил престъпление.

Съдът заличи 152-ма от свидетелите, посочени от обвинението и така ще разпита само 18.