Още в понеделник река Велека преля и заля пътя от Ахтопол за Синеморец и Резово. Ситуацията все още не е овладяна.

"Опитахме да прокопаем пасъка, за да се отече водата. Това обаче се оказа невъзможно. Имаме нужда държавата да се намеси и да помогне да спрем реката. Тряба да се взриви пясъчната коса", обясни тази сутрин пред bTV кметът на Царево.

По-късно стана ясно, че военни ще взривяват пясъчната коса на Велека. От областна администрация поясниха, че губернаторът Павел Маринов е стартирал подготовка по операция и на терен са заведени сапьори от базата в Атия.

„Трябва да се отпуши устието. Групата за бързо реагиране се запозна със ситуацията. До края на деня ще се ликвидира тревожното състояние с водата”, увери пред bTV Павел Маринов – областен управител на Бургас.

Следобед сапьори от Военноморската база в Атия са извършили контролиран взрив на пясъчната коса на река Велека и тя е отпушена. Водата е започнала да се оттича и е възможно още тази вечер пътят Ахтопол – Резово да бъде отворен.

В Руен бедственото положение беше отменено, тъй като няма селища без ток, вода и телефон. Няма откъснати села, но денят остава неучебен за училищата в общината. Кризисният щаб ще следи ситуацията заради очакваните валежи тази нощ.

Около 3000 снегопочистващи машини осигуряват проходимостта на пътната мрежа в страната.

Нови обилни снеговалежи и усложнена пътна обстановка предстоят още в сряда. В много части на страната пътищата са заледени. Дунав мост остава затворен за тежкотоварни автомобили. От Пътна полиция препоръчват всички, които се движат в Северна и Централна България, да се движат с вериги.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканските пътища, увериха от АПИ.