Три години затвор за каране с 60 километра в час над допустимото - това е само една от драстичните поправки в закона, гласувани на първо четене от парламента.

Депутатите отказаха да криминализират гонките, но решиха, че глобите за превишена скорост трябва да скочат двойно и че пияните шофьори ще остават за година и половина без книжка, вместо за шест месеца, както е досега.

Поправките в Наказателния кодекс и пътния закон засега не са окончателни, но ако влязат в сила, предстоят серия забрани и задължения за всеки, който е на пътя. Ще се свалят регистрационните табели на колите, ако шофьорът е без книжка или кара пиян.

Ако откажете проба с дрегер, КАТ няма да ви пусне да продължите по пътя си. За сравнение - до момента при отказ се плащаше 2000 лева глоба. Задължително става колите да са със зимни гуми от 1 ноември до 1 април.

Повечето шофьори определят поправките като недомислени.

Особено пълната забрана да се спира в аварийната лента на магистралите.

На магистралата може да се спира само при повреда или неизправност на колата, гласят новите правила. Иначе ви грозят глоби от 20 до 150 лева, без значение дали ви се налага да си починете или да проведете спешен телефонен разговор.

Трябва да можеш да спреш, за да търсиш помощта и ако ти стане лошо, коментира Мехмед Али, който има 30-годишен стаж зад волана.

„От София няма никъде тоалетни по пътя. Ако няма, къде спирам, тя затова е аварийна", коментира шофьорът Георги Георгиев.

Спирането е неизбежно и когато в колата има малки деца или ако се наложи шофьорите да се сменят. Ако спазвате правилата, няма да можете и да се отзовете на помощ на закъсал приятел.

От пътната полиция контрират, че забраната ще ограничи тежките катастрофи на магистралите. Предвиденият затвор от три години за нарушителите също щял да даде резултат.

„От друга страна даваме възможност на гражданите, които платят в законовия срок от 2 седмици, да ползват 50% намаление”, заяви началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски.

Задължението за зимни гуми също ядоса шофьорите

В автосервизите обясниха, че всеки десети кара цяла година с летни.

Според Добромир Георгиев, който работи в такъв сервиз, причината е основно финансова.

Ако ви хванат с летни гуми между ноември и април, ще платите и глоба от 20 до 50 лева.

И още една чисто нова глоба записаха в закона депутатите.

3000 лева ще платите, ако ви хванат да карате в насрещното по магистралата. Сумата според някои законотворци е нереалистична и на практика несъбираема. За сравнение в момента глобата е 150 лева.

„На магистралата повечето хора карат със 100 - 120 км и ако някой в насрещното кара също със 100 - 120, той застрашава живота на абсолютно всички и 3000 лева не е малка глоба”, каза депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

„3000 лева е несъбираема глоба и несъразмерна”, смята народният представител он Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

„Ние ще подкрепим това предложение, тъй като действително това е нарушение, граничещо с лудост и няма нормален човек, който да не го подкрепи”, заяви Георги Свиленски от БСП.

С промени в Наказателния кодекс депутатите приеха, че който превиши максимално разрешената скорост с над 60 километра в час ще лежи в затвора до 3 години.