За 6 години 3000 лекари са напуснали България. С отварянето на трудовия пазар в западноевропейските държави тази година се очаква нова голяма вълна. Само за първите две седмици на 2014 г. сме се разделили със 17 медици.

Данните на Българския лекарски съюз (БЛС) показват, че пикът е бил през 2011 г., когато 507 лекари са напуснали България. През 2012 г. родината са напуснали още 447, а през 2013 г. - още 408.

„Най-младата колежка е на 52-две. След нас няма смяна, няма нови колеги, а трябва да постъпят, да се обучат", казва д-р Валерия Вълчева, неонатолог в АГ МБАЛ – Видин. По думите на зам.-председателят на БЛС - д-р Юлиян Йорданов, проблемът е осезателен и не трябва да го загърбваме.

Иван и Любомир са близнаци. Завършили са медицина тази година. От няколко месеца усилено учат немски. И те като повечето ни млади лекари са избрали да специализират в Германия.

„Здравето не можеш да му сложиш една цена,но трудът, който човек върши, струва нещо и той трябва да бъде оценен", убеден е Иван. Като специализанти по хирургия, младите доктори ще получават по около 2500 евро на месец. От болницата най-вероятно ще се погрижат и да им намерят квартира.

Защо лекарите ни търсят реализация другаде - разкази от първо лице. И имали опасност след години да няма кой да ни лекува - гледайте тази вечер в bTV Репортерите след новините в 19 ч.