Рекордни опашки се извиха на границата с Турция. Само на ГКПП „Капитан Андреево” колоната от камиони е близо 30 километра.

На този фон митниците отчитат над 70 хиляди обработени товарa за месец през пункта, което е абсолютен рекорд.

Въпреки че се работи на пълен оборот, шофьорите на камиони прекарват на границата повече от половин ден. Тони Емилов е сред тях.

Пред екипа ни разказва, че очаква да остане там поне още едно денонощие. Затова кабината му е оборудвана с всичко от първа необходимост. Като него са още стотици, чиито курсове закъсняват с дни.

„Проблем е времето, което сме тук. Това са загуби и за турските, и за българските фирми”, казва Исим Сезгин, също шофьор.

В това време от митниците отчитат рекорди в обработката на товари – само за последното денонощие през пункта за преминали близо 2 400 камиона.

„Обработваме толкова, колкото турската страна може да поеме”, казва Диана Маркова, експерт в Агенция „Митници”.

Наредените по платното камиони обаче крият рискове за всички участници в движението – магистралата не е паркинг и допустимата скорост е до 140 километра в час.

Шофьорите от Турция определят това като голямо неудобство и казват, че в южната ни съседка за целта има изградени паркинги. „Правени са срещи за трайно решаване на проблема. Реално не се е стигнало до този момент, до изход от тази ситуация”, обяснява д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Следващата седмица предстои нова среща по проблема.