30 000 лв. на месец заплата за работа няколко дни в месеца. Сигурна пенсия от поне 4 000 лв. след 5 години трудов стаж. Безплатни обиколки на Европа и света и бюджет от почти 50 000 лв. на месец за персонал, който да работи за теб. Секретарка, чиято заплата плаща друг. И всичко това, без да носиш голяма отговорност и без да поемаш никакъв риск. Въпреки че звучи като утопия, това е едно от възможните обобщения за работата на евродепутатите.

Класацията на сайта mepranking.eu постави трима от българските евродепутати сред най-неактивните от представителите на всички 28 държави-членки - Сергей Станишев, Андрей Новаков и Николай Бареков са на опашката по свършена работа.

Николай Бареков е единият от двамата „най-скъпи” евродепутати - обединението около бившия ТВ водещ е набрало 1 926 301 лева за своята кампания, като точно толкова са и разходите. Това прави по 963 150.50 лева за всеки от двамата представители в ЕП – той и Ангел Джамбазки.

Той е направил едно-единствено изказване от трибуната на Европарламента – от 55 секунди.

По време на обсъждането на бюджета на ЕС той иска пари за България за възстановяване от бедствия с аргумента, че България е най-бедната страна в ЕС.

"Между 19 юни и 2 август опустошителни наводнения унищожиха най-бедната държава – членка на Европейския съюз. Резултатът е 15 загинали, унищожени са стотици къщи, а хиляди българи останаха без покрив над главите си. Българското правителство изчисли загубите в държавата на около 30 милиона евро. Писах писмо до предишния председател на Европейската комисия г-н Барозу за извънредна помощ от фонд "Солидарност" в размер на 20 милиона евро. Тази помощ все още не е отпусната. Надявам се апелът на най-бедната европейска държава да бъде чут с новия бюджет. Това, че няма бюджет за 2015 г., превръща в жертви граждани на Европейския съюз. Хиляди бедни семейства и пострадали граждани очакват вашата подкрепа. Трябват ни пари, трябват ни реални помощи от Европейската комисия, защото в противен случай този бюджет жертва хора и такива подобни трагични казуси в бъдеще ще бъдат все по-чести", е заяви Бареков от трибуната.

Статистиката му за зададени въпроси и предложения в неформална обстановка е нулева.

Снимка: meprankings.eu

Как се формира заплатата на евродепутата

Основна заплата на всеки евродепутат е 8020,53 евро на месец. Допълнителното възнаграждение за присъствие е 306 евро на ден ( за около 15 работни дни), което прави по още 4590 евро на месец. Това прави общо 12 610,53 евро заплата на месец или около 105 евро на час.

Много са евродепутатите, които се подписват на гишето за получаване на дневните пари и си тръгват. Активен борец срещу това е журналистът и евродепутат в продължение на три мандата (1998 г. – 2014 г.) Ханс-Петер Мартин от Германия. Той записа със скрита камера как депутатите се редят на опашка за дневни пари с куфарите си, след което си тръгват. „Евродепутатите практически получават повече пари от канцлера Ангела Меркел, но искат да го скрият този факт от своите избиратели”, обяснявал е неведнъж германският представител.

Репортаж на германската телевизия RTL също разкрива тази практика. Евродепутатите дори откровено бягат от репортера и камерата.

Ето и какви са останалите прознати разходи за всеки евродепутат на месец:

1. Разходи за персонал на един евро депутат: ¼ от тези пари могат да се плащат за различни услуги, използвани от евродепутата. - 21379 евро на месец = 21379 евро на месец

2. Признати офис разходи: 4230 евро на година - 252,5 евро на месец = 21631,5 евро на месец

3. Пътни разходи за всички събития като пленарни сесии, срещи на комисии, срещи на политически групи: самолетни билети, билети за влак, разходи за пътуване с автомобил до 1000 км на събития (по 0,5 евро на километър + такси за магистрали, винетки) - около 4000 евро на месец = 25361 евро на месец

4. Разходи за пътуване извън ЕС - 4264 евро на година 355,33 евро на месец = 25986,83 евро на месец общо

5. Разходите за срещи на ЕП извън сградата на ЕП: всички разходи за хотели и пътни се поемат от европарламента - ???? Euro

6. Разходи за пътуване в ЕС: неограничено за пътните разходи, не се поемат разходите за хотел: ???? Euro

Евродепутатите имат и осигурена пенсия, след като се пенсионират на 63-годишна възраст. Пенсията се формира от 3,5% от заплатата за всяка пълна година работа като евродепутат - максимум 70% от годишния приход.

Например, ако депутатът не работи нито един ден: 8020 евро -- 5 х 3,5 = 17,5 = 1403,5 евро = 2745 лв. на месец заедно с пенсията от НОИ за 5 години работа по 15 дни на месец. Ако само се подписва, че присъства на заседанията, евродепутатът може да получава по 2206 евро на месец пенсия за един мандат, както и пенсията от НОИ. Пенсията се плаща от бюджета на Европейския парламент.

Как работи „българският отбор”

Всички 17 български евродепутати са задали общо 40 въпроса. За сравнение, само един представител на Малта е задал над 200 въпроса. Това обеляза в предаването „Тази сутрин” Мария Капон, която е ръководила парламентарната делегация в ЕП от 2005 г. до 2007 г. преди присъединяването към ЕС. „Българският отбор има средна оценка и е видно, че има много работа за вършене”, коментира тя.

Несъгласие с прочита на статистиката изрази бившият евродепутат Димитър Стоянов. „Всички тези класации се правят на количествена база, а не на качествени резултати. Можеш да си вземеш асистент, който да бълва и входира въпроси за всякакви незначителни неща. Можеш дори да му плащаш по-висока заплата от своята собствена”, обясни той.

„Всеки се възползва от тези 21 000 евро. Преди 4 години един евродепутат беше водещ на сутрешен блок. След четири години и вие може да станете евродепутат”, продължи Стоянов, като се обърна към водещия Антон Хекимян. „Кажете с ръка на сърцето дали няма да ги ползвате”, допълни той.

Капон отбеляза, че Сергей Станишев, който е на едно от последните места в класацията, е също лидер на Партията на европейските социалисти. „Хората, които се занимават с политическа дейност, имат по-малко време, друг е въпросът защо партиите позволяват това”, подчерта Капон.

„Най-добрият ни евродепутат – може би не е много престижно да се каже, че това е депутат от ДПС – е на 159-то място. Искра Михайлова е председател на Комисията за регионално развитие и е най-високопоставеният евродепутат от българската делегация”, посочи още Мария Капон.