Разнопосочни реакции вече втори ден по темата дали 24 май да бъде новият национален празник на България. Как се приема идеята и кога се очаква за влезе в сила?

Очаквано, предложението на ПП-ДБ разбуни духовете в публичното пространство и се появиха традиционните гласове "За" и "Против". Единият лагер защитава тезата, че датата трети март е важна, защото без Санстефанския мирен договор България няма как да се завърне на картата на Европа.

На другия полюс е мнението, че празникът на словото извежда на преден план идеята, че българите са потомци на просветители.

“Превръщането му в национален празник ще го политизира, а за празник на културата и просветата, това не е добре“, смята историкът Искра Баева.

„3 март вкарва руски елемент в българската национална идентичност“, смята медийният експерт доц. Георги Лозанов.

Авторите на предложението отчитат, че темата е емоционална и е необходим обществен дебат за нея. Не отричат и че първи от ГЕРБ предложиха промяна на Националния празник още миналата година.

„Когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на Кодекса на труда, който сега буквално урежда почивните дни и националните празници, което не изглежда сериозно за толкова важна тема“, каза Никола Минчев от ПП-ДБ.

„Като човек на науката, на просветата, а и като преподавател, винаги съм твърдял, че 24. май ни обединява всички“, добави министър-председателят Николай Денков.

Реакции дойдоха и от останалите партии.

„Карате ме да коментирам един български празник срещу друг български празник. Няма да го направя, няма да вляза в сценария на американците, които искат точно това от нас“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

От БСП казаха, че разговори за датата няма да има.

„Получихме покана за 180 гласа и отговора ни е ако това са промените - няма смисъл да си губим взаимно времето“, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви, че подобни инициативи трябва да преминат всенародно допитване: "И ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин питан на референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници."

От ДПС засега запазват мълчание.