Все по-фрапираща става статистиката у нас за водачите на пътя, които са употребили алкохол преди да седнат зад волана. Наказанията не стряскат водачите.

Средно по 37 на ден – толкова са пилите шофьори и у нас, регистрирани в периода от 20 декември до 1 януари.

Снимка: btvnovinite.bg

„В по-голямата част от случаите българинът съзнателно извършва това, т.е. – сяда на масата, консумира алкохол и съвсем осъзнато това действие предхожда управлението на автомобила“, каза в „Тази сутрин“ инсп. Мария Ботева от ГД „Пътна полиция“.

По време на празниците полицаите от 6 областни дирекции са заловили шофьори с алкохол в кръвта над 3 промила, което се равнява на две пълни водни чаши концентрат.

Снимка: btvnovinite.bg

Рекордьор е шофьор от Кърджалийско – хванат в 3 ч. на 1 януари с 3,11 промила. Според токсиколога проф. Никола Александров това като изпито количество се равнява на половината от 700 милилитра концентрат.

„Ако вземем една водна чаша, тя има около 200 милилитра обем. Той е изпил една чаша, най-вероятно две, защото докато е стоял на масата и докато е ставал, движел се е – алкохолът се е разградил. Значи той е изпил приблизително от 400 до 500 милилитра алкохол“, обяснява професорът.

Той обръща внимание и на друга особеност – народопсихологията на българина, че носи на алкохол. По думите на проф. Александров това идва от времето, когато хората са консумирали естествено ферментирали храни, в които има лактобацили, разграждащи алкохола.

„В съвременния свят, когато естествено ферментиралите храни са много редки, това състояние на българина е отминало“, посочва токсикологът.

Когато сяда да шофира след употребата на алкохол, реакциите на водача са забавени, не може да прецени правилно разстоянието и не на последно място кара с лъжливо самочувствие, че всичко е под контрол, обясняват експерти.

А Даниела, която години наред е в програмата на Анонимните алкохолици, знае от първа ръка за безразсъдството на пътя: „Аз не чувствах нищо – аз бях над и извън реалността. Без абсолютно никакви чувства и усещания и отговорност, както за моя, така и за живота на другите“, казва тя.

Съдържание на алкохол в кръвта от 0,5 промила до 1,2 промила се смята за административно нарушение и се наказва с глоба от 500 до 1000 лева, отнемане на книжката от 6 месеца до 1 година.

Снимка: btvnovinite.bg

Съдържанието на алкохол над 1,2 промила е престъпление по Наказателния кодекс и се наказва със затвор от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от първите трагични случаи заради катастрофа през новата 2020 г. е в Хасково. Трима души са ранени, а неродено бебе така и не пое първата си глътка въздух. Резултатите на шофьора, предизвикал катастрофата, са отчели 2,14 промила. На полицаите казал, че изпил три ракии.