29-годишна жена, родила с цезарово сечение, е починала ден след раждането в столичната клиника "Д-р Щерев", съобщиха от лечебното заведение.

Жената е родила на 14 май без усложнения и при спазване на медицинските стандарти, уверяват от клиниката. На 15 май жената внезапно е колабирала, започнала е ранимация, но без резултат.

От болницата обявиха, че името на починалата е Преслава Димчева Ризанова-Първанова, която е била с нормално протекла бременност при надлежно наблюдение на женската консултация. „Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 8:40 часа пациентката колабира”, обясниха лекарите.

„На база на цялостната медицинска документация, резултати от проведени изследвания и клинична картина становището на комисията е, че се касае за остър брутален инцидент на масивна белодробна тромбемболия. Според международни медицински проучвания това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни, разполагащи с добре оборудвани родилни отделения и опитни екипи”, заявиха още от болницата след извънредна пресконференция.

„Състоянието по правило настъпва за минути с невъзможност да бъде овладяно”, обясняват от частната клиника и допълват, че реанимационни екипи са достигнали границата на възможностите на съвременната медицина и макар че са направили всичко по-силите си, не са могли да постигнат обрат в състоянието на жената.

Новороденото е живо и здраво и се полагат всички необходими грижи за него от страна на акушерките и неонатолози на болницата.

Незабавно е предоставена цялата медицинска документация и се оказва пълно съдействие на компетентните органи по надлежния ред, подчертаха от клиника "Д-р Щерев" в официалното съобщение.

„Горе-долу ми се стори, че нещата преминаха гладко. Пак казвам, че не съм медицинско лице. Роди се бебето и я отведоха в интензивното. Питахме я как се чувства, беше усмихната. Не се оплака от нищо, свиждането ни беше около 5 минути”, каза съпругът на родилката Юлиян Първанов.

Очаквайте среща с роднините на починалата родилка утре в предаването „Тази сутрин”!