28 милиона лева за борба със свинската чума. Парите отпусна кабинетът на днешното си заседание. Те ще бъдат изразходвани както за обезщетения на свинефермите, така и за борба с разпространението на африканската чума.

Още един милион ще бъде преведен на министерството на земеделието за компенсациите по 300 лева за стопаните в цялата страна.

Снимка: bTV

"Всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са мерки съгласно стратегията за борба с африканска чума по свинете от 2015 година на Европейския съюз", каза Танева. Тя добави, че средствата се очаква да бъдат съфинансирани от ЕК с около 75%.

Снимка: bTV

Димитър Димитров от пловидвското село Шишманци заколил две прасета по около 120 кг всяко преди месец. Казва, че не е доволен от парите, които ще вземе за дезинфекция, защото трябвало да се разпределят според брой животни в двора.

„Малко е, но все пак нещо ще покрият, дет се казва, малко месо да купим или нещо друго, аз гледам едно теле и две прасета, това ми е прехраната на седемчленно семейство”, сподели стопанинът.

Мъжът не е доволен и от забраната да не гледа прасета в продължение на 12 месеца.

„Ако ме глобят 1000 лева, значи няма да гледам - ще купуваме от магазина,от внос, от боклуците”, каза още той.

Премиерът Борисов обяви, че свинефермите ще бъдат компенсирани по пазарни цени за килограм свинско месо.

Снимка: bTV

За домашните прасета в така наречения „заден двор” обезщетението е 300 лева, независимо колко прасета са отглеждани.

„От първи септември съм казал да се създаде максимум организация  с благодарност към хората плюс по 300 лева да си дезинфекцират дворовете, така че като отмине тая напаст - да се случи”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Отпуснатата сума е 28 милиона целево плюс още един по бюджета на Министерството на земеделието. Оттам обявиха, че епидемията постепенно затихва.

У нас имаше общо 33 огнища на чума. За последните две седмици няма нови случаи.

Парите за дезинфекция на стопанствата ще се раздават от 1 септември.