Във фаталния завод 4 на „Арсенал“ само за тази година при 6 проверки са открити 26 нарушения на безопасността на труда. По-рано днес бяха открити телата на две жени. С тях жертвите на инцидента са трима. Предстоят проверки във всички предприятия на „Арсенал“. 

Инцидентът се е случил, след като двете жени, изработили взривни смеси за пиротехнически изделия, излезли в почивка. След нея е трябвало да почистят помещението. Това показват данните на инспекцията по труда. На този етап не е ясно защо при тях е бил и загиналият мъж, нито какво е предизвикало взрива. Дейността им е една от най-безопасните в предприятието.

„В хода на тази проверка ще се изясняват точно тези условия - спазвани ли са правилата за работа, техническата дисциплина, трудовата такава“, каза Гриша Мавров, зам.-окръжен прокурор на Стара Загора.

„Ако не беше допуснато нарушение няма как да се случи това произшествие, каза Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

Проверки на Инспекцията по труда показват 95 нарушения от началото на годината, всички свързани с условията на труд. Работодателят ги отстранява според предписанията, но за последните две години инспекторите са издали 11 акта за спиране на опасни машини и работни места.

Инцидентът в завод Арсенал
Снимка: bTV

„Ще бъде изискана цялата документация, която касае производствения процес, нормативната такава, вътрешните уредби, правилниците. Ще се проверява спазване на безопасност на труда, спазване на технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в „Арсенал“ АД“, каза още Гриша Мавров.

Апелативната прокуратура в Пловдив назначи проверки за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, съобщиха от институцията.

Инцидентът в завод Арсенал
Снимка: bTV