С над 2% е поскъпнала издръжката на домакинствата за година. Това отчитат анализите на КНСБ. За едно четиричленно семейство с двама възрастни и две деца са нужни 2504 лева месечно. Това са парите, които са необходими, за да може семейството да живее без лишения.

И още една оценка - според последното изследване на Руската информационна агенция "Новости", у нас с една средна месечна заплата може да се купят 699 литра гориво.

Малко или много е това на фона на Европа?

Лято 2020 изненада приятно тръгващите на път за морето с възможността да спестят от гориво - при цена на литър от масовите бензин и дизел под 2 лева.

Горивата обаче са евтини по целия свят и така България остава на дъното по достъпност на бензин в Европа. Изследване отчита, че у нас с една средна заплата могат да се купят близо 700 литра бензин.

Най-много гориво могат да си позволят жителите на Люксембург, а най-малко в Украйна. Прогнозите са, че скоро няма да излезем от тази класация, която е показателно сравнение за стандарта на живот.

„За съжаление, ръстът на заплатите ни не е достатъчен, следващите 30-40 години не мисля, че можем да говорим за достигане дори на централно европейските нива, та камо ли някои от по-богатите държави“, каза Адриан Николов.

На този фон Николай отчита, че за нормален живот му трябва заплатата с поне 300 лева по-висока. 

„Ще спестявам повече, тази стара кола ще й дойде времето да я сменя и нея“, каза Николай.

Синдикатите отчитат, че нужната издръжка на живот сума - 2504 лева за домакинство от четири души - е трудно достижима:

„67 процента от всички домакинства в България живеят с доход на едно лице под необходимите средства за живот, едва 33% от българските домакинства могат да си позволят издръжката на живота“, обясни Виолета Иванова.

Макар и бавно високо доходната група от населението, която успява безпроблемно да посрещне разходите си расте, отчитат профсъюзите.