Скандалът с кмета на Септември Марин Рачев набира скорост. От прокуратурата му отправиха тежки обвинения – злоупотреби с общински средства и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки. 

В нощно шкафче на скандалния кмет са открити справки на контраразузнаването за купуване на гласове по време на местните изборите преди три години. Информацията обхваща всички действия на ДАНС за цялата област. 

Днес по обед Рачев беше освободен под парична гаранция от четвърт милион лева. Междувременно 200 души излязоха в негова защита пред сградата на полицията в града.

От днес нататък обвинението ще се опита да докаже, че с помощта на 14 фирми и свои близки кметът е сключвал сделки сам със себе си.

Най-странната находка в спалнята на Марин Рачев са официалните документи на ДАНС. 

„В тях се намира информация за проведени действия на ДАНС по направление купуване на гласове”, обясни ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

В нощното си шкафче кметът пази и едно тефтерче, обясниха от прокуратурата. В него има данни за всички фирми, които се разследват.

„Суми на обществени поръчки, печалби и всякакви други съкращения, които ще бъдат изяснявани вероятно в хода на бъдещи експертизи”, уточни Гешев. 

Според прокуратурата кметът на Септември е получавал предварително информация за акциите на полицията и прокуруратурата. При обиските са намерени листи, на които имало написани въпроси и отговори за това как да се действа и какво да се отговаря в случай на арести и полицейска акция.

Скандалният кмет вече е подсъдим за укриване на данъци в особено големи размер. В съда редовно идват и хора от Септември с подписка за отстраняването на кмета.  Още четири други разследвания се водят в момента срещу Марин Рачев.

Днес той напусна ареста под овациите на събрали се негови подръжници. Подкрепящите кмета изкараха няколко часа пред районното след като по-рано сутринта се вдигнаха на протест в негова защита.

От инициативния комитет „Да спасим община Септември” обаче изтъкват, че десетки фирми, спечелили общински поръчки, се ръководят от роднини на Рачев. Например сметопочистващата фирма в града се управлява от втората братовчедка на съпругата на Рачев.

Кметът на Септември има 10 дни, за да внесе гаранцията от четвърт милион лева. Той обаче заяви, че ще обжалва, тъй като сумата била твърде голяма.

По темата работиха Канна Рачева и Райна Зайкова