Все повече пари са нужни на домакинствата у нас, за да се издържат. Това показва последното изследване на КНСБ. Изчисленията на профсъюзите сочат, че за работещ, който живее сам в домакинство, вече са необходими 1350 лева, за да може да покрива своите разходи.

Ако става въпрос за тричленно домакинство с двама работещи възрастни и дете до 14 години, сумата нараства до 2432 лева. Това е ръст от 17,7% на годишна база на необходимия доход на домакинствата, за да оцеляват.

„Българите обедняха, независимо дали работят на средна заплата, на по-малко от средна заплата или на минимална заплата. Всички ръстове, които бяха направени, включително на минималната работна заплата, не са достатъчни, за да покрият поскъпването на основните стоки от потребителската кошница“, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Синдикатите настояват за активна политика за доходите и при приемането на бюджета за тази година да бъде заложена минимална заплата от 850 лева. През 2024 г., когато се очаква България да стане член на еврозоната, тя да бъде 1000 лева.

Още от данните на КНСБ четете на businessnovinite.bg: