2 700 длъжности са съкратени в армията от началото на този месец. Това означава, че 2 400 военнослужещите трябва да напуснат.

Само за последните 12 години армията се е свила петкратно. Гарнизон като Плевен - с две летища, школа и ракетно поделение, сега е значително намален. Съкращенията от този месец отново не го подминават.

Отсъствието на военните се усеща в местната икономика. Хората разказват, че младите масово напускат, болшинството заминават за чужбина.

Капитан Стоян Стоянов е от малкото, които са запазили работата си в Плевен, но преди това е сменил още три гарнизона.

С толкова местене по тези гарнизони- започнах с 2 куфара, а сега ми трябва цял тир, за мен беше важното да служа, а къде не толкова. Човек свиква със всичко.

Съкращенията засягат главно от поделения в Северна България, закриват се тези във Враца, в Плевен , Белене, Шумен и Сливен. На всички, останали без места, се предлагат длъжности в Стара Загора, Ямбол и Карлово.

Военнослужещите в Българската армия вече 20 години се умориха от постоянни реформи, каза началникът на Отбраната генерал Симеон Симеонов и добави, че се надява съкращенията да са последни за тази година.

Проблемът е, че част от военните, които са купили жилища с кредит, нямат възможност да се преместят или да карат семействата си да сменят местоработата.

Въпросът с тази численост е дали армията може да се справи трите си задачи - отбрана, участие в мисии и помощ на населението при бедствия.

В този вид армията се справя и с трите си мисии - по втората и третата се справя, по първата дано не се налага, но ако трябва ако възникне такава необходимост, ще действаме, каза генерал Симеонов.

От декември до сега армията е заета да помага при наводнения, да гаси пожари и разчиства боеприпаси от взривени складове. След последната вълна съкращения, времето, за което военните модули ще се придвижват до нуждаещи се, ще се увеличи.