Паметникът на светите братя Кирил и Методий в София е център на тържествата, но 24 май се почита в цялата страна и от българските общности по целия свят. Шествия, акции с песни, балони, дори гълъби и дронове летяха в чест на буквите.

Бургас

Буквите от българската азбука украсиха един от символите на Бургас - мостът. Така всеки може да се разходи, за да почете празника, тъй като официално шествие не се проведе.

Варна

Във Варна отбелязаха празника с три концерта на представителния духов оркестър на Военноморските сили, на ансамбъл Варна и на различни хорове от града. От входа на Морската градина в небето полетяха балони с буквите от азбуката, както и 60 бели гълъба, символ на чистотата на празника и стремежа към знания. За втора поредна година в града нямаше традиционното шествие. 

Перник

В Перник за първи път книги полетяха в небето… с дрон. Целта – да се запази връзката на традициите и иновациите.

Пловдив

С духов оркестър и мажоретен състав, но без ученици, започна празничното шествие по главната улица в Пловдив. Учители, директори и официални лица участваха преди това в празничен молебен на площад „11 май“ пред паметника на Кирил и Методий.

Стара Загора

180 балона с буквите от българската азбука полетяха в небето над Стара Загора по повод 180 години светско образование в Стара Загора. На тържествена церемония на площада пред общината бяха обявени носителите на тазгодишните награди "Стара Загора" и "Млада Стара Загора" за постижения в областта на науката, културата и изкуството.

Хасково

Стотици ученици от община Хасково се включиха в празничното шествие. Медицински сестри и доброволци в COVID отделението на хасковската болница получиха и отличия от общината за своята всеотдайност в годината на пандемията.

Благоевград

В Благоевград венци и цветя бяха поднесени пред паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на най-старата хуманитарна гимназия, известна като бивша Солунска. Тържествата продължиха с ученическо шествие от Съдебната палата до пл. "Македония" с участието на Детско-юношески духов оркестър и представители на всички образователни и културни институции в града. В навечерието на професионалния си празник по традиция бяха отличени и най-добрите преподаватели със заслужения приз „Учител на годината“.

Кюстендил

От ръка на ръка 1100 детски книги бяха пренесени от старата библиотека в новия им дом - читалището в Кюстендил. Разстоянието от 250 метра българските детски книги "изминаха" с помощта на 125 кюстендилци. От ръка на ръка книгите се настаниха в новия си просторен дом. Общо 40 000 тома наброява детският фонд на библиотеката. Постепенно всички те ще бъдат преместени.

Ямбол

Повече от 400 души пяха "Върви, народе възродени“ в центъра на Ямбол. Според организаторите от общината това е рекорд за най-масово изпълнение на химна. Близо 200 деца от всички възрасти, ученици от хорови и певчески групи се включиха в инициативата. Подкрепиха ги много жители и гости на града. Всеки присъстващ получи брошура с отпечатан текста на химна.

Русе

Празнично шествие се състоя в Русе. Два лъча от училища преминаха по главната улица, начело с Духовия оркестър, мажоретки и 80-метров български трибагреник. Знамето е изработено от ученици от гимназията по облекло.

Преди това в чест на Стоян Михайловски бе поставена пейка-книга с текста на „Върви, народе възродени“, написан в Русе преди 129 години. Тя се намира в градинката до библиотеката от страната на СУ „Христо Ботев“. На площада, където двата лъча се срещнаха, се състоя и празничен концерт. Той започна с изпълнение на химна на светите братя. Свои изпълнения поднесоха русенски състави и изпълнители.