Днес празнуваме 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържества ще има в цялата страна.

На този ден честваме делото на славянските просветители Кирил и Методий, както и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.

Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването на техните ученици през 886 г. Свидетелства за отбелязването на празника има още от 1813 г.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първи стих „Върви, народе възродени“. Той включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест.

След 1989 г. редица български учени, историци, обществени, културни дейци и политици поставят въпроса за превръщането на 24 май в Национален празник вместо 3 март. Причината – Българската писменост е най-значимото, успешно и трайно дело в хилядолетната история на България.

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София ще отбележи тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен, за да се случи най-масовото досега изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11.00 часа, организирана традиционно от Столична община, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Творческата идея за събитието е на агенция „Маккан София“.

Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организарторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.