26-годишен мъж нападна полицаи в столичния квартал "Лозенец", след като уби баща си и преби майка си. Нападателят е обезвреден и откаран за принудително лечение в Центъра за психично здраве.

Сигналът в полицията е подаден от майката, която съобщила, че синът ѝ е убил съпруга ѝ.

При пристигането на екипа на полицията на място мъжът се барикадирал в жилището си. По-късно излязъл с два ножа в ръцете и нападнал полицейските служители. Няма ранени полицаи. При задържането му е използвана физическа сила и помощни средства.

Извършителят се е водел на отчет в Центъра за психично здраве.

Бащата е открит в апартамента, починал, вероятно от нанесения побой от сина, като по тялото му е имало и порезни рани. Майката в момента е в добро състояние, съобщи началникът на Четвърто районно управление Делят Гешев.

Във връзка със случая премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на вътрешните работи и на здравния министър да обмислят какво да променят в законодателството, за да може "тези хора да не са сред нас", съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

„Ние трябва да измислим какъв е начинът, за да ги пазим от обществото и то със сила, каквато е репресивната сила на МВР”, допълни той.

Началникът на Четвърто районно управление съобщи, че през 2011 г. нападателят е бил принудително настаняван в Центъра за психично здраве. Делян Гешев даде подробности за инцидента вчера:

„На 10 юли около 16:30 ч. живуща в кв. „Лозенец” заяви, че нейният син, за когото установихме в последствие, че е на 26 години, й е нанесъл побой, както на нея, така и на нейния съпруг. Направихме организация, изпратихме на адрес съответните полицейски екипи, като предприехме действия за неотложно влизане в жилището предвид информацията за пострадал човек. В хода на тази организация се отвори входната врата на жилището, откъдето излезе въпросното лице с два ножа в ръцете и се насочи към полицейските служители.

Няма пострадали полицейски служители. Те успяха да задържат лицето, което беше изключително агресивно спрямо тях, беше задържано, след което го транспортирахме в Центъра за психично здраве, защото имаме данни от майката, че страда от психично заболяване. При нас също установихме, че имаме сигнал от 2011 г. пак е бил принудително настаняван в Центъра за психично здраве”, съобщи Делян Гешев, началник на Четвърто районно управление.

По думите му, лицето не е криминално проявено и към момента няма информация дали е ползвало наркотици.

Има образувано досъдебно производство под надзора на Софийска градска прокуратура.

Според Димитър Стоянов, живущ в блока, момчето се е държало учтиво, но е имало проблеми с наркотиците. В миналото е пукало гуми пред блока, а баща му е оправял щетите. Той допълни, че нападателят се е събирал с други младежи с нестандартно поведение по входовете.

По време на инцидента на мястото е имало и психолог от МВР, а отвътре са се чували крясъци, разказа още Димитър Стоянов.

Семейството живее в блока от 80-та година, разказа пред bTV една от съседките.

„Бащата и майката са превъзходни хора и не мога да проумея как може да е станало. Имат голям син, който учеше в Германия, сега работи в Англия, превъзходно дете. За малкия знам, че учеше, но не знам дали завърши. Той е много затворен за разлика от големия. Не съм чувала да са имали скандали, те не са такива хора. И да са имали неприятности, никога не са го показвали”, допълни жената.