24 часа след инцидента с влак в Кресненското дефиле, движението по жп линията Петрич – София не е възстановено. Падналият скален къс от 50 тона нанесе щети основно на локомотива.

Осем души са пострадали, от тях трима са в болницата в Благоевград. Останалите са изписани още вчера.

Аварийни екипи продължават работата по отстраняване на скалната маса. Започнала е работата по разчистване на железопътната линия с помощта на тежка пътна механизация.

На няколко пъти днес беше направен опит да бъде вдигнат влакът, но неуспешно. Според експерти причините за инцидента са комплексни – комбинация между големия отвес, лошото дъждовно време и труса в района.

Призори започна подготовка за изтегляне на локомотива. Количеството паднала скална маса е огромно.

„Материалът, който е паднал като скални откоси, е над 100 кубика, единият от камъните е над 30 кубика, значи говорим за 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен и да бъде изведен от участъка”, обясни инж. Красимир Папукчиев от НКЖИ.

Въпреки силния дъжд, по обед започна разбиване на скалите, както и организация за изтегляне на локомотива.

Хидрогеологът с дългогодишен стаж Генади Иванов свързва срутището с лошото време.

„Основната причина е големите наклони на скалния масив в дефилето и когато имаме едно преовлажняване от атмосферни валежи, те от една страна увеличават теглото на скалния масив, а от друга намаляват сцеплението между скалните блокове”, обясни хидрогеологът Генади Иванов.

Според него срутищата няма как да бъдат предотвратени.

„Според мен не е възможно да се укрепи целият масив, укрепват се местата, където опасността е най-голяма”, каза Генади Иванов.

"Инцидентът е класически случай на форсмажор, тоест на непреодолима сила, слава Богу се е разминал без сериозен травматизъм”, коментира министърът на транспорта Росен Желязков.

Към причините експерти от НКЖИ добавят и земетресението в близост до мястото на инцидента часове по-рано.

Прогнозираните 48 часа, за да бъде пуснат транспортът едва ли ще бъдат достатъчни, така че може да бъдат дадени още няколко часа толеранс.

Влаковете от Петрич, Кулата до Благоевград не се движат. За пътниците е осигурен автобусен транспорт. Влакът от Благоевград до София върви без проблем.

Днес се наложи обрушване и на още едно място, където за кратко беше спряна теснолинейката между Белица и Разлог. Движението вече е възстановено.