Драстични нарушения на скоростта и алкохолни рекорди регистрира пътната полиция по празниците.

Над 12 хиляди шофьори са санкционирани, стотици са седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

Ситуацията е спокойна по входовете и изходите на София в момента. Трафикът днес беше интензивен, но без проблеми и задръствания. Добрата новина е, че катастрофите в четирите почивни дни по Коледа са по-малко от миналата година.

Един пешеходец е загинал, 230 са произшествията, 330 шофьори са останали без книжка, а над 120 са седнали зад волана с алкохол и наркотици в кръвта.

Всички екипи и всички камери на КАТ ще останат на пътя до 3 януари, а най-фрапиращите нарушения до момента са регистрирани в Пловдив.

Навръх Бъдни вечер в Пловдив двама шофьори са засечени да карат с над 130 километра в час над допустимите 50 в града.

Един водач е управлявал със 189 км/ч, друг е засечен със 171 км/ч. Тепърва ще бъдат призовавани тези водачи, ще им се съставят актове, сумите са доста солидни. За всеки 5 км санкцията нараства,  лишаване от право да управляват също така“, съобщи Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

На Коледа, също в Пловдив, е регистриран и алкохолен рекорд.

„56-годишен столичанин, който е управлявал с 3,15 алкохол на 1000 алкохол в кръвта, което също е сериозно нарушение. За алкохола санкциите винаги са съпроводени от лишаване от право да се управлява МПС. Образува се досъдебно производство и вече каквото реши съдът“, обясни Лъчезар Близнаков.

Масовите проверки за скорост, алкохол и наркотици ще продължат и по Нова година, а шофьорите трябва да внимават за поледици и мъгли.

Пикове в трафика се очакват на 31 декември и на 3 януари, когато приключва новогодишната серия от почивни дни.

Над 700 обекта - сред които лечебни заведения, домове за настаняване и хосписи провериха от пожарната по празниците. Проверени са безопасността на отоплителните уреди, електрическите инсталации и условията за евакуация при пожар.

В страната са установени над 130 нарушения и са връчени 45 протокола за отстраняването им. Препоръките на експертите са да не се слагат свещи и бенгалски огън по елхите, лампичките да не се пускат без надзор и да се внимава с използването на пиротехника.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!