По данни на пожарната от началото на годината досега има над 230 инцидента с коли с газови уредби подобни на днешния.

Две са големите грешки, които могат да доведат до авария в газовата уредба на автомобила - използването на некачествени компоненти и лош монтаж. Оказва се, че в момента няма практика след като си монтирате газова уредба, някой да контролира къде и как точно сте я монтирали.

Единствените проверки, които по закон се правят на газовите уредби са на годишния технически преглед. Но и там се проверява състоянието на уредбата, а не самият монтаж.

„След като автомобилът излезе от сервиза никой не проверява дали монтажът е извършен правилно или не, това е основният фактор, който касае безопасността на автомобила”, коментира собственикът на сервиз за монтаж на газови уредби Георги Илиев.

Ако електрическите кабели на уредбата са монтирани до силно нагрети повърхности, могат да предизвикат късо съединение и оттам пожар. Друга грешка е при монтажа на тръбата, която отвежда газта от бутилката към двигателя.

По думите на Илиев, при монтаж на място, застрашено от удар или прекъсване, може да се стигне до изтичане на газ, но не от самата бутилка.

Понеже никой не контролира монтажа на газовите уредби, могат да се видят случаи с 5-6 бутилки пълни с метан, навързани една към друга, за да може с едно зареждане да се изминават повече километри.

Стане ли пожар в газовата уредба, огънят се разпространява много бързо в автомобила, предупреждават от пожарната.

„Първите пет минути, десет са критични, тоест след десети минути, може колегите, които дойдат да погасят автомобила, може да го заварят напълно изгорял”, предупреди инж. Стефан Стефанов.

Точно това стане днес на Цариградско шосе. По информация на пресцентъра на МВР колата е пламнала заради газовата уредба и изгоряла напълно.

За да си нямате проблеми с газовата уредба: винаги, ако решите да си поставяте такава, правете го в оторизиран за това сервиз с качествени материали.

И второ, никога, ако забележите някакъв проблем или решите нещо да правите, никога не пипайте по самата газова инсталация.

А иначе самите ние сме в очакване поредното ново правителство да приеме най-накрая тази наредба, която задължава всеки, който монтира, си постави газова уредба да мине през последващ контрол.