Днешната столица на България отбелязва историческото събитие отпреди 113 години.

Пред президентската администрация започна тържествената смяна на почетния караул. Този военен ритуал се изпълнява на националния празник и на всичко официални празници у нас.

Както е известно Националната гвардейска част е символ на държавността както герба, знамето и химна. Част от церемонията е демонстрацията на специални хватки с оръжието от страна на гвардейците.

За тази демонстрация се изискват сериозни тренировки, въпреки че гвардейците са тук ежедневно пред пост едно, който охранява националното знаме вътре в президентската администрация и пост две - гвардейците, които пазят официалния вход на президентската администрация.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г.

Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения.

Задължително в празнични дни пред двореца и сградата на Народното събрание тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.