Празникът във Велико Търново за Деня на независимостта продължи през целия ден, като акцент от него тази година беше кръглата маса, посветена на развитието на старопрестолния град като историческо и духовно средище през вековете.

На събитието присъства и Симеон Сакскобургготски.

„Да се съобразяваме с историята и да научим поуките. Това беше блян за една нация - да се чувства независима. Това е важно за нас да го помним. Трябва да помним уроците на миналото и да не се делим днес, само така ще бъдем независими“, посочи бившият премиер.

Държавният глава Румен Радев също отправи приветствие чрез социалните мрежи“

"Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства."

"Точно на този ден преди 114 години български държавници, смели мъже подписаха българската независимост - задаваме си въпроса - достойни ли сме за паметта на предците ни?", обяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Нека днес на това сакрално място всички тези, които тръгват по пътя на политиката, да се закълнат в бъдещето на нашата България", коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов.