Повече от 2100 доброволци вече се включиха в доброволните противопожарни отряди в цялата страна, съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР главен комисар Николай Николов.

Главният комисар откри 15-ото издание на републиканските състезания „Млад огнеборец".

По думите на Николов до края на годината се очаква в дирекцията да бъде подменена повече от половината техника по оперативни програми на Европейския съюз, като старите машини ще бъдат предоставени на доброволните формирования.

Повече от половината доброволци, които ще бъдат ангажирани в наблюдение и ранно откриване на пожари, както и в гасенето на малки огнища, вече са преминали специализирано обучение, поясни Николов.


Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" информира, че се проверява подготовката на селскостопанската техника за жътвената кампания. Земеделските производители в последните няколко години обновиха машинния парк. „С модерната техника, която раздробява растителните отпадъци на полето, намаляват случаите на запалване на стърнищата”, коментира главен комисар Николов. Той добави, че е сформиран оперативен щаб, който ще координира всички действия по безопасното прибиране на реколтата.

Техника от времето на НРБ за доброволците в Русенско

Стари пожарни и отводнителна техника ще помагат на доброволните формирования с борбата с природните бедствия в Русенско.

Пожарните ще бъдат предоставени от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в малките населени места, където няма противопожарни служби като общините Иваново, Ценово и Борово.

Интересът от страна на общините е голям, сподели началникът на пожарната в Русе комисар Димитър Павлов. Търсят се не само пожарни машини, но и техника за отводняване, високопроходими машини от типа УАЗ. Въпреки че са стари, те са в изправност, тъй като са поддържани от екипите на пожарната.

Сред най-атрактивните машини в русенската пожарна е 35-годиешн автомобил с помпа, която има изключителни възможности за работа. "Този автомобил е уникален, защото представлява пожарна помпена станция, с мощна помпа с дебит 110 литра в секунда, която се задвижва от дизелов двигател от руски танк. (...) Използваме го най-вече в такива райони, където водата е силно замърсена и има частици, които биха могли да увредят по-новата техника", обясни комисар Павлов.

Първата такава техника вече е предоставена на доброволното формирование в Сливо поле – автомобил от марката ЗИЛ. Той е в готовност и дори вече е бил използван няколко пъти от доброволците.