2021 е година на промени за Националната гвардейска част. В строя на най-представителното военно формирование вече има 4 дами, които заедно с колегите си, са лицето на армията и държавата.

Националната гвардейска част, както герба, знамето и химна, е сред символите на нацията. Затова подготовката за всяка държавна церемония е с изключителна прецизност.

Гергана Иванова е първата жена в националната гвардейска част.

„От нас зависи самото мероприятие как ще протече и затова е най-важно желанието за служба", казва старши сержант Гергана Иванова.

Гергана постъпва тук преди 9 години. От 2021 г. в гвардейската част дамите вече са 4.

За Нели Гайдарова изборът е направен още в детството

„Още от малка ми е мечта, когато минавах пред президентството и гледах гвардейците, исках някой ден задължително и аз да се видя в тази униформа“, разказа редник Нели Гайдарова.


За да покрие тежките критерии за подбор, й помогнала спортната кариера.

Пълният синхрон с останалите в строя по време на церемония се постига с ежедневни многочасови тренировки.

„На последното мероприятие на тържествената смяна в публиката едно малко момиченце крещеше - Мамо, погледни има жена - тогаво чувството беше неописуемо", допълни редник Гайдарова.


Петя има две деца и успява да балансира между ролите на майка и войник.

„Всяка майка знае, че, за да се получават нещата вкъщи, трябва да има дисциплина. Все още са малки и не могат да осъзнаят всичко като възрастен човек, но определено се старая да им покажа колко е важно да обичаш родината си да бъдеш горд българин и мисля, че в това отношение службата ми помага", каза  редник Петя Гигова.


Новите попълнения в гвардейската част носят униформата с чест, а наградата за тях са аплодисментите на хората.