2014 г. е най-бедствената у нас. Над 600 са кризисните ситуации, при които са реагирали службите за защита на населението. Незапомнените наводнения взеха рекордните 18 жертви само за първите 10 месеца на годината.

От юни досега, всеки месец у нас са се случвали поне по 3-4 тежки бедствия, свързани с наводнения. За сравнение, за цялата 2013 г. бедствените ситуации са били 10 пъти по-малко - около 70.

Снимка: bTV

Ето и хронолигията:
- 19 юни - квартал Аспарухово - загиват 11 човека
- 20 юни - Добрич - евакуирани стотици, един загинал
- 31 юли - град Мизия - двама загинали
- 06 септември - тежки наводнения в 7 области на страната - трима загинали
- 25 октомври - само преди седмица 12 области бяха под вода, загинаха двама души

Снимка: bTV

От друга страна, не всички бедствия обаче са еднакви и на места обявяването на бедствено положение изглежда спорно.

На 25 октомври в садовското село Богданица обявяват бедствено положение. Кметът на Богданица е категоричен, че не е могъл да рискува и да не обяви бедствено положение, след като месец по-рано двуметрова придошла вълна отнася нов асфалтов път.

„То си личи къде е била водата - това прасе не се е покатерило само на дървото, водата го е отнесла там и го е качила! Загърнато като чаршаф!", разказва кметът Александър Александров.

От юни досега всеки месец у нас са ставали поне 3-4 тежки бедствени ситуации обхванали почти цялата страна. „Десетина области не са засегнати, а имаше и области, като примерно Бургаско, три пъти бяха засегнати”, обясни началникът на дирекция „Пожароспасителна дейност" Георги Гатев.

На някои места падналите количества валежи за денонощие са били, колкото обикновено падат за три месеца. Оказва се, че тази година зимният циклон дошъл чак през пролетта. „В условията на променящия се климат честотата и интензитета на екстремните хидро-метеорологични явления се увеличава”, коментира доц. Георги Корчев от НИМХ – БАН.

Според специалистите след 30 години снежната покривка в планините в България ще е чувствително намалява, а температурите у нас ще са се покачили трайно с поне 2 градуса.

Освен екстремностите на времето извънредните ситуации се допълват и от дерайлиралия влак край гара Калояновец, взрива на военния завод край Костенец и взрива в село Горни Лом. Пълният анализ на бедствията ще се направи, когато годината свърши - да се надяваме без повече тежки ситуации.