Повече от 200 са местата, където през 2012 г. се правиха разкопки. Златни съкровища, древни градове и десетки антични предмети – това са само част от находките, които бяха открити.

Най-старият праисторически град в Европа се намира на българска територия, това заключиха археолозите, които работят по разкопките на древната солница в Провадия. За откритията там съобщиха дори и световни информационни агенции.

„Това е най-ранният засега доказан праисторически град в Европа от 5-то хилядолетие и това, което е важно, че солта - това е златото на праисторическия свят. Златото тогава е играло функцията само на белег за престиж,” пояснява проф. Васил Николов от Националния археологически институт и музей на БАН.

Друго уникално откритие се явява тракийско съкровище, което представлява килограм и половина злато, открито от археолозите в Омуртаговата могила. Според предположенията мястото е свързано с погребението на гетския владетел Котела, който е известен като един от тъстовете на Филип II Македонски.

„За пръв път имаме дървено ковчеже с дарове, свързани с постпогребалните практики на гетските владетели. Те са практикували обреда на обезсмъртяването,” разказва за находката Диана Гергова.

Макар и не толкова скъпоценна, една от археологическите сензации това лято беше откритият гроб на така наречения вампир. Разкопките събудиха любопитството на мнозина. Роднина на граф Дракула или убит вампир бяха само част от спекулациите, които се появиха след изваждането на скелета със забит кол в сърцето.

„Това беше една сензация, която ние посрещаме с усмивка. Разбира се в древната култура, включително до традиционната култура, това са хилядолетия наред, са правени обреди при погребване с цел именно някой да не вампиряса, а не, че е бил вампир,” разказва за случая Васил Николов.

Забележителни успехи имаше и за археолозите, които работиха в столицата. Седемцветна подова мозайка и 100-метрова базилика от началото на 4 век са сред най-новите археологически находки в центъра на София.

„Тази базилика има огромен потенциал, защото се намериха монети, които я определят като базилика на Константин Велики. Тя е императорска работа, това е една инвестиция, която Константин е направил и когато е казал "Сердика е моят Рим" не е бил голословен,” казва зам. кметът Тодор Чобанов.

България е на трето място в Европа по археологическо наследство. Заради археологическото наследство на София се забелязва и ръст на чуждестранни туристи в столицата. За да се превърне страната ни в наистина привлекателна дестинация за туристите, учените настояват за изготвяне на успешен закон за културното.