Историческите жълти павета, които излязоха от мястото си и станаха оръдие в речите на политиците, се съхраняват в таен склад в един столичен квартал, където стигат всички стари каменни плочи и гранитни бордюри, които вече не могат да бъдат намерени.

Там е паважът от улица „Пиротска", от кръстовището на Софийския университет и Ларгото - все места, носили духа на стара София.

„Не зная дали някъде ще имат предназначение в този си вид,” коментира пред bTV управителят на складовата база Мариана Костадинова.

Всъщност голяма част от жълтите павета, които всъщност са толкова ценни, не могат да бъдат използвани, въпреки че са здрави, защото не изглеждат добре.

Паветата се складират, за да могат да бъдат използвани отново. Пазят се дори и тези, вадени през 80-те и 90-те години. След време, калдаръмът ще се използва за ремонт на малки централни улички в столицата, по проект за възстановяване на автентичния им вид.

Паважът ще изчезне от големи улици и булеварди, като „Дондуков” например, за да се появи в малките централни алеи. Докато налични павета за бъдещите ремонти в момента няма, градските легенди разказват за съмнителни каменни блокчета в нечии дворове.

„Жълти павета има по Боянските вили и къде ли още не. Нещо, което честно казано се надявам да не е вярно, но винаги има 1% истина във всички приказки, които хората говорят,” разказа зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов.

В склада се съхраняват и всички счупени каменни плочи от протестите. 2/3-ти от тях вече са неизползваеми.