Над 73% от болниците у нас казват, че имат недостиг на лекари, а около 90 на сто на медицински сестри. Най-често, в 81% от случаите, липсата на медици води до прегаряне на персонала.

78 на сто от лечебните заведения посочват, че трудно покриват 24-часовата дейност, а близо 45%, че се стига до закъсняла или неточна диагностика.

Снимка: bTV

За повече от половината мениджъри на болници недостигът на медицински сестри води до липса на адекватни грижи за пациентите. 60 на сто посочват, че се увеличава възможността от грешки, а най-голям процент, че прегаря персоналът.

Без мерки ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на част от болниците в следващите 5 до 10 години, става ясно още от проучването на инициативата "Индекс на болниците".

Снимка: bTV

Д-р Митанка Костова завежда неврологичното отделение в МБАЛ-Мездра. Пенсионер е, но не може да си тръгне, защото няма кой да я замени. 1209 лева основна заплата не е привлекателна за младите лекари.

"Нямаме високотехнологична апаратура, това също ни е слаб момент", разказва тя.

Именно по-лошите условия на труд и заплащане в сравнение с други лечебни заведения в страната или чужбина, както и липсата на модерна апаратура, са сред водещите причини за кадровия дефицит, показва проучването. Откриването на нови болници също, както и недостатъчното производство на кадри от университетите.

"Ако нямаме ясна представа как ще се развиват тези болници, няма как да предложим бъдеще на тези млади хора", заявява д-р Соня Съботинова, директор на МБАЛ-Мездра.

На 77 г. д-р Делчо Каравасилев, макар и пенсионер, още работи в неврохирургията на МБАЛ-Хасково. Казва, че вече му трябва почивка, но и него няма кой да го замести.

"По правилата на играта, ако няма двама специалисти, трябва да се закрие отделението", казва той.

Над 60% от лекарите у нас са на възраст над 50 години. Като при общопрактикуващите - процентът е 88. Всяка трета медицинска сестра е пенсионерка.

"Болниците практически дори и да не искаме да си го признаем ще се самозакрият - някои от тях в следващите 5 години заради липса на медицински сестри, в следващите 10 г. поради липса на лекари", заявява председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Работна група оптимизира процедурите по издаване на разрешения за нови болници.

"Да съвпаднат с потребностите на населението, да осигурят равнопоставен достъп на територията на цялата страна", добавя здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя твърди, че се работи и за увеличение на заплатите, и на броя студенти в университетите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!