Брокери на луксозни имоти отчитат съживяване и ръст от 10% на сделките с луксозни имоти, най-вече в София.

Тези имоти са съвсем малка част от пазара като цяло - около 1%, пресмятат от  бранша. Това разбира се, не е изненада. Изчисленията показват, че един живот в България не е достатъчен за такъв апартамент. Ако приемем, че човек получава средна заплата от 937 лева, каквато отчита статистиката, и цялата сума отива за подобен имот - ще са необходими 174 години, за да плати 1 милион евро.

500 квадрата лукс - така изглежда един от апартаментите за 1 млн. евро в София.

„Направен е по изключителен дизайнерски проект, с италиански, луксозни мебели. Най-специфичното е уникалната 360 градусова гледка и особено към Витоша. Тук имаме комбинация на това, че притежаваш свой собствен дом, но с услугите на 5-звезден хотел”, обяснява Илонка Стоянова от брокерска компания за луксозни имоти.

Собствениците на подобен апартамент разполагат с фитнес, ресторант и лоби бар в същата сграда. Подобни имоти се предлагат най-вече в София, Варна и Пловдив.

„Не са много хората, които са готови да вложат такава сума в жилищен имот. Нашите клиенти са основно семейства. Това са хора, които има собствен бизнес или работят като мениджъри в големи международни компании, съответно разполагат с висок доход”, каза Весела Илиева от брокерска компания за луксозни имоти.

А дори и да искат - не много хора могат да си позволят такъв имот. Изчисленията показват, че, ако двама души дават по 937 лева на месец - ще са им необходими 87 години, за да платят апартамент за един милион евро. А за един човек периодът е два пъти по-дълъг - 174 години.

„Тоест, един живот няма да ни стигне и два няма да ни стигнат, три живота биха ни стигнали да си позволим при средните доходи в България да живеем в апартамент за 1 млн. евро”, изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

Ако човек реши да изплаща подобен имот със заем, месечната вноска ще е близо 10 000 лева. А брокерите отчитат, че макар и не масов, интересът към подобни имоти има постоянен характер, дори в години с криза.

Най-често обаче се теглят ипотечни заеми от 84 000 лева при оскъпяване около 5%. Така в продължение на 20 години изплащаме дом с по около 570 лева на месец, изчисляват консултанти.