16 души са загинали при катастрофи у нас от началото на септември, а ранените са 168. Тези данни представиха от отдел "Пътна полиция".

Тежките катастрофи от началото на месеца са 141, отчете инспектор Лъчезар Близнаков.

В последния от серията почивни дни най-натоварено е движението по АМ "Хемус", както и при Владая. Във вечерните часове обаче от пътната полиция очакват още по-инфарктен трафик към столицата и призовават водачите да спазват правилата.

Кореспонденти на bTV видяха, че по АМ "Тракия" има разположени множество полицейски патрули. Някои са с камери, други – без. Задачата им, обясниха от полицията, е да следят за спазване на скоростта и за това дали шофьорите не нарушават правилата като карат в аварийната лента. Водачите ще бъдат проверявани и за употреба на алкохол и наркотици.

На фона на полицейската акция, която започна със старта на "голямата почивка" в петък, броят на нарушителите всеки ден расте, посочи Близнаков: "Заради едно елементарно неспазване на дистанция станаха редица катастрофи по АМ "Тракия", което доведе до километрични задръствания в много райони и то в един и същи час. Говоря за Ихтиман, за Пловдив, района на Карнобат също – километрични опашки по 8-10 км от такива водачи, които всички ги знаете как натискат другите отпред, не спазват дистанция. При една малка ситуация става катастрофа, която довежда до тези неприятни изневерени шофьори в километричните задръствания".

Акцията на полицията по пътищата продължава до утре, а след два дни ще бъдат обобщени и данните от нея.