1500 служители от „Мини Марица-изток” са в принудителен платен отпуск заради по-ниския обем на работа в мините, това каза Валентин Вълчев, председател на ДСО на КНСБ при „Мини Марица - изток” ЕАД, цитиран от агенция „Фокус”.

Вълчев посочи, че причината е ниското натоварване на централите. „В момента натоварването на четирите централи е около 400 - 450 мегавата, добивите в трите рудника работят на две смени, другите две смени почиват. Много ниско е подаването на въглища и ако нещата продължават така, скоро може да излязат и извън контрол”, заяви той.

По думите му са нужни бързи действия, тъй като дружеството се декапитализира и представлява „бъдеща социална бомба.”

Около 7 хил. души работят в „Мини Марица Изток” и след като се върнат тези, които сега са в отпуска ще излязат други 1500. „В началото на годината хората все още не са си използвали отпуските за 2013 г., и добре, че ги имат, за да използват тях, но в Югозападна България не е така. Също има около 1500 души в отпуск, само че повечето са вече в неплатен”, коментира Валентин Вълчев и поясни, че става дума за мините Станянци, Чукурово, Бели брег, Бобовдол.

От КНСБ са дали предложения за изход от ситуацията и на ход е българският служебен премиер и министърът на икономиката, поясни Вълчев. В четвъртък ще се проведе браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по искане на синдикатите.