За първи път Слънчев бряг посреща туристи още през април. 1500 австрийски пенсионери избраха курорта за така наречената си пролетна среща, а до края на май ще ги последват още над 5000 души.

Основната идея на бранша в Слънчев бряг е да покаже, че курортът е предпочитан не само за евтина почивка от младежите, но може да е добро място и за по-възрастни туристи.

Австрийските пенсионери съвсем не са от най-ниската категория гости - едноседмичният им пакет в България струва по 750 евро на човек, включва много екскурзии, а те са готови да харчат и допълнително. Средната им пенсия обаче е по 950 евро на месец.

Посещенията им са организирани от Съюза на пенсионерите в Австрия, а почивката в Слънчев бряг не е била най-евтината оферта. Обгрижването им започва още с тръгването - автобус ги взима директно от къщите им, багажът пък пристига направо в хотела. Подобно посрещане в Слънчев бряг пък не помнят от времето на Тодор Живков.

Курортът се върна във времето от "преди бетона", като зарадва първите гости, на средна възраст 70 години с пищно тържество. Един от гостите - Ото Шпел, си спомня първото си идване в Слънчев бряг преди 40 години. „Като застанах на билото над Слънчев бряг видях много, много дървета и тук-там по една грозна сграда. Сега, като погледна виждам много, много сгради и почти никакви дървета. Не ми харесва, но това е реалността,” разказа пред bTV Ото Шпел от Съюза на пенсионерите в Австрия.

За да покаже курорта в добра светлина ръководството се постара да изчисти алеите, да освежи градинките и да осигури охрана на подранилите туристи. „Това е първата птичка и начинът, по който трябва да се върви за увеличаване на туристическия сезон,” коментира пред bTV изпълнителният директор на курорта Златко Димитров.

Началникът на „Охранителна полиция” в Несебър Генчо Памукчийски увери, че са взети предохранителни мерки срещу джебчии и жени, които предлагат сексуални услуги на територията на Слънчев бряг.

От утре на плажа ще има спасители, а табелата „неохраняема зона" ще бъде свалена. Представителят на туроператора на австрийските пенсионери Гергана Ласкова обясни, че те имат австрийски лекар и медицински сестри, които полагат 24-часови грижи за туристите.

Въпреки че в голяма част от Слънчев бряг строителството продължава, пенсионерите едва ли ще се сблъскат с него. Програмата им включва пет екскурзии и джип сафари извън курорта.

Всъщност, това е третата почивка, която австрийският Съюз на пенсионерите организира за членовете си, а те редовно сменят дестинациите. Една от причините за този интерес може да се крие във факта, че председателят на съюза и бивш вътрешен министър на Австрия е женен за българка. През 2001 г. и 2005 г. обаче пенсионерите са били на север в Албена, защото в Слънчев бряг имало прекалено голямо строителство. От сегашното им посещение се очаква икономиката ни да спечели общо около 4 млн. лв.